recenzje

 

14 maja 2017

– […] na uwagę zasługują doskonałe obserwacje społeczne autorki: kultura małego miasta z jego pozbawioną kompleksów butą i skromnością, wszechobecne drobne cwaniactwo pojmowane jako „radzenie sobie”, egzystencja wielkopowierzchniowych sklepów, zblazowanie młodych „working poor”, dla których jedyną rozrywką i sposobem radzenia sobie z niepowodzeniami stają się imprezy. Wreszcie zestawienie sielskiego, biednego wiejskiego życia z pełną niepokojów wegetacją w mieście – przekonuje w swojej recenzji Wybranego autorka bloga Nie ma opcji.

 

7 maja 2017

– Książka – nawrócenie, przypomnienie, drogowskaz. Dla bardziej opornych – cios w splot słoneczny. Dla upartych i zapieczonych w sobie – solidny kopniak w tyłek. […] To opowieść, która brutalnie i bez patosu odpowiada na najważniejsze pytania człowieka. – tak o Wybranym Urszuli Sowińskiej pisze autorka bloga Od deski do deski.

 

2 maja 2017

– Doskonale napisana, warta czasu i pieniędzy. Pani Sowińska pokazała Wybranym ogromny kunszt literacki, wielką wrażliwość i wiedzę na temat ludzkiej psychiki. Bardzo polecam! – napisała w recenzji autorka bloga Coacha zapiski. Dziękujemy!

 

26 kwietnia 2017

– Niezwykle autentyczni bohaterowie pogrążeni w beznadziei swojej codzienności, małomiasteczkowa mentalność, bierność wobec życia – to wszystko znajdziemy
w Wybranym, który zwraca naszą uwagę na osobę autorki i jej talent do kreacji postaci oraz odwzorowania otaczającej nas szarości. Warto zapamiętać jej nazwisko, bowiem jeszcze nie raz o Sowińskiej usłyszymy… – pisze Justyna Gul
w entuzjastycznej recenzji zamieszczonej na blogu Qultura słowa. Dziękujemy.

 

21 kwietnia 2017

– Duży plus dla autorki za zakończenie, którego zupełnie się nie spodziewałam,
a to naprawdę świetne uczucie – być zaskakiwaną na każdej stronie, aż do końca. – chwali Wybranego autorka bloga Zaczytana. Dziękujemy!

 

15 kwietnia 2017

– Sowińska w swej powieści dokładnie odzwierciedliła polską rzeczywistość ludzi żyjących na przeciętnym poziomie. Jestem pod wielkim wrażeniem jej talentu. – tak w entuzjastycznej recenzji Renata Zub chwali na blogu Z książką po świecie autorkę Wybranego.

 

11 kwietnia 2017

– Każdą stronę pochłaniałam z coraz większym zaciekawieniem. Z tyłu okładki jest napisane, że Wybrany trzyma w napięciu. Czy rzeczywiście tak jest? Moim zdaniem tak. – ocenia debiutancką książkę Urszuli Sowińskiej autorka bloga Między stronami.

 

8 kwietnia 2017

– Okazuje się, że ciekawie można opowiedzieć nawet o najbardziej nieciekawym człowieku i życiu, i że małe cuda zdarzają się nawet wtedy, kiedy nie powinny, i że wszystko to można napisać wprost, prostym językiem. – przekonuje w swojej recenzji Wybranego autorka bloga Życie jest piękne. Dziękujemy!

 

3 kwietnia 2017

Wybrany to nie tylko powieść obyczajowa, ale także trzymająca w napięciu opowieść psychologiczna, która prowadzi czytelnika tropem skrywanych namiętności aż na samo dno ludzkiej natury. – pisze autor krótkiej recenzji
w Kurierze Lubelskim o debiucie Urszuli Sowińskiej przy okazji przedstawiania nowości książkowych z lubelskich księgarni. Dziękujemy.

 

30 marca 2017

Wybrany był wciągającą historią […]. Tematyka powieści to w głównej mierze konfrontacja pomiędzy uniwersalnymi wartościami tj. szacunek, prawda, sprawiedliwość, moralność, rodzina, miłość, a chorobliwą ambicją, pogardą, przemocą. Mocne argumenty, proste sceny i zdania podkreślają ułomność człowieka, jego niskie pobudki i skłonność do przyziemnych namiętności – ocenia debiut powieściowy Urszuli Sowińskiej autorka bloga Aleksandrowe myśli.

 

27 marca 2017

– Książka wręcz groteskowo pokazuje bardzo ważne problemy całego pokolenia sfrustrowanych ofiar […] niedostosowania studiów do rynku pracy, którym wmówiło się, że „możemy wszystko”, że „świat stoi przed nami otworem”. – zauważa
w swojej recenzji Wybranego autorka bloga Literackie zamieszanie. Dziękujemy!

 

20 marca 2017

Wybrany to historia, która bardzo dobrze opisuje dylematy wielu młodych ludzi
w Polsce. Co prawda nie znajdziecie tutaj odpowiedzi na pytanie, jak żyć, by być prawdziwie szczęśliwym jednak trudno będzie przejść obojętnie wobec przestrogi, by chora ambicja nie doprowadziła nas do sytuacji, w której wyrzekniemy się własnych wartości. Ku przestrodze. Zachęcam. – tak recenzję Wybranego kończy autorka bloga Moje książki. Dziękujemy!

 

18 marca 2017

– Całkiem sprawny debiut literacki, swoją konstrukcją przypominający Zbrodnię
i karę
. – ocenia recenzent Przewodnika Katolickiego. Dziękujemy.

 

15 marca 2017

– Powieść tajemnicza, trzymająca w napięciu […] do granic wytrzymałości. Pozycja bardzo mocno osadzona na realiach polskiego życia. – ocenia autorka bloga Zaczytana Majka. Dziękujemy!

 

13 marca 2017

– Powieść jest świetnie napisana. Autorka bardzo umiejętnie stopniuje napięcie. Zaczynamy od spokojnej, wręcz nudnej egzystencji Staszka, a kończymy
z wypiekami na twarzy zastanawiając się, co dalej. – zachwala Wybranego autorka bloga Półeczka z niebieskimi migdałami. Dziękujemy!

 

11 marca 2017

– Myślę, że jest to powieść warta przeczytania. Nie jest zbyt optymistyczna, jednak mimo tego, ciekawa. Pokazuje, jak wewnętrzne pragnienia mogą wpłynąć na nasze zachowanie, a zakończenie jest naprawdę zaskakujące. Polecam serdecznie! – tak do przeczytania Wybranego zachęca blogerka Anja Elektra.

 

7 marca 2017

– Tragedia wręcz wisi w powietrzu. Wszak ile może wytrzymać człowiek wiecznie niezadowolony, obrażony, sfrustrowany, który wszystkich wokół obarcza winą za swoją niedolę? – podsumowuje lekturę Wybranego autorka bloga Bookmoment.
– […] Marzenia o lepszym życiu zostały tylko snem, a upadek był bardzo bolesny.


4 marca 2017

Wybrany jest doskonale napisany, obrazowo. Rozdziały są krótkie, niczym migawki filmowe. Napięcie jest stopniowo i niezwykle umiejętnie podkręcane, a fabuła rodem z życia wzięta. Najmocniejszym jednak punktem książki jest zakończenie, które totalnie zaskakuje. – ocenia autorka bloga Pasje i fascynacje mola książkowego. Dziękujemy!

 

2 marca 2017

– Bohaterowie tak zwykli, że bardzo autentyczni, tak bierni i pogrążeni w szarości dnia codziennego, że aż przykro było o tym czytać. – zauważa Ewelina Nawara, autorka bloga My Fairy Book World, recenzując Wybranego. Dziękujemy!

1 marca 2017

– […] to thriller psychologiczny, który warto przeczytać, bo opowiada o losach
i trudnych wyborach młodych ludzi, którzy nawet za cenę życia, pragną dorobić się dużych pieniędzy […] – tak lekturę Wybranego rekomenduje autorka recenzji opublikowanej na portalu DobreRecenzje.pl

 

28 lutego 2017

– Zakończenie totalnie mnie zaskoczyło. Książka zdecydowanie daje do myślenia. […] Jestem dogłębnie poruszona tą pozycją [...] – chwali Wybranego Martyna Myszke, autorka bloga Lewa strona literki M. Dziękujemy!

 

23 lutego 2017

– Bardzo ciekawa książka, z popularnego ostatnio gatunku psychologicznych podróży głównego bohatera. – tak Wybranego ocenia autor bloga Krótko acz treściwie. Dziękujemy!

 

21 lutego 2017

Wybranego czyta się naprawdę dobrze. – zapewnia Malwina Szewczyk, autorka bloga CoPrzeczytać.pl – Wielkie miasto, które jest głównym tłem dla wydarzeń,
a także rodzinna miejscowość bohatera, wydają się być żywcem wyjęte
z reportażu.

 

19 lutego 2017

Doceniaj, co masz, bo możesz to bardzo łatwo stracić, to chyba powinna być część morału płynącego z tej książki. Drugą jego część musicie znaleźć sami,
a zapewniam, że książka wciąga. Wciąga do tego stopnia, że na końcu pojawia się żal, że to już koniec. – tak autorka bloga
Herbata ze szklanki zachęca do przeczytania Wybranego. Dziękujemy!

 

17 lutego 2017

Oprócz bardzo naturalnej kreacji głównego bohatera, na pochwałę zasługują wiarygodne dialogi oraz opisy. Widać potencjał autorki, która w końcowej fazie pozytywnie mnie zaskoczyła. Dziwna ta jej powieść, wymykająca się spoza ram jednego gatunku, trochę nieokiełznana i dzika […] – zanotowała autorka bloga Kto czyta książki, żyje podwójnie po lekturze Wybranego.

 

14 lutego 2017

Wybranego Urszuli Sowińskiej zauważyli redaktorzy portalu Literackiej Nagrody Europy Środkowej - ANGELUS. Dziękujemy!